ΤΟ    Κ Α Τ Α Σ Τ Α Τ Ι Κ Ο  ΜΑΣ

 

Αρθρο 1.

Ίδρυση – Επωνυμία – Έδρα

Ιδρύεται Σύλλογος με την επωνυμία :

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ.

Ο παραπάνω Σύλλογος που αναφέρθηκε έχει έδρα την Αθήνα.

Το Σωματείο μπορεί να δημιουργήσει εντευκτήριο στο κέντρο της Αθήνας.

Αρθρο 2.

Σκοποί – Μέσα για Πραγματοποίηση του

Σκοποί του Σωματείου είναι :

Η προσέλκυση, η διαφώτιση και η συντονισμένη ενεργοποίηση των μελών του συλλόγου σε Πανελλαδική κλίμακα για τη κατοχύρωση και εξύψωση του επαγγέλματος.

Η προστασία, διερεύνηση, μελέτη και συντονισμένη προώθηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των εργαζομένων μελών.

Η προστασία είναι ισότιμη διεκδίκηση της επαγγελματικής αποκατάστασης των ανέργων μελών.

Η συμβολή του συλλόγου στην ανάπτυξη της συναδελφικότητας, της πνευματικής, και ηθικής εξύψωσης των μελών του. Την καλλιέργεια και διάδοση μεταξύ τους πνεύματος αλληλεγγύης και συλλογικότητας.

Η οργανωμένη προβολή των απόψεων του Συλλόγου προς κοινή γνώμη και τους άλλους φορείς, Πολιτικής Αεροπορίας σε θέματα σχετικά με τον κλάδο.

Μέσα για την Πραγματοποίηση των πιο Πάνω Σκοπών είναι :

Η συνεχής προσπάθεια των μελών για την οργάνωση, σε Πανελλήνια κλίμακα, όσων διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, κάτω από το κλαδικό τους σύλλογο με την επωνυμία του Άρθρου 1.

Επαφές με Σωματεία και άλλους φορείς πολιτικής αεροπορίας εξωτερικού.

Με διαβήματα στις διοικητικές αρχές, ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης και επαφές πολιτικών παραγόντων της χώρας (πολιτικά κόμματα).

Με την προμήθεια εκπαιδευτικού υλικού και την κατά καιρούς λειτουργία σεμιναρίων αεροπορικού περιεχομένου για τα μέλη.

Δημιουργία τμημάτων Επιτροπών και Παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα η ακόμα και στο Εξωτερικό.

Η συμμετοχή και διεξαγωγή από τον Σύλλογο κάθε μορφής εκδηλώσεως ιδιαίτερα ομιλιών Επιστημονικού ή τεχνικού περιεχομένου που στοχεύουν στην επιμόρφωση και στην πνευματική και κοινωνική τους συγκρότηση και προβολή καθώς και λειτουργία βιβλιοθηκών λεσχών και φροντιστηρίων μη κερδοσκοπικών για τα μέλη.

Η έκδοση συνδικαλιστικής (κλαδικής) εφημερίδας η περιοδικού με προτεραιότητα την ενημέρωση της τρέχουσας εργασιακής ζωής και προβολή των Επαγγελματικών και των άλλων αιτημάτων και προβλημάτων, που απασχολούν τα μέλη του Συλλόγου καθώς και ανάλογων εντύπων. Όλα τα μέλη μπορούν να αρθρογραφούν.

Η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται από την Σύλλογο σαν πρόσφορο για την πραγματοποίηση των σκοπών του Καταστατικού αυτού και για το συμφέρον των μελών.

Η ίδρυση συνεταιρισμών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Να αγωνίζεται για την προάσπιση και διερεύνηση των αρχών της Δημοκρατίας της Ελευθερίας, Ειρήνης και Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Αρθρο 3.

Μέλη

Μέλη του σωματείου γίνονται όσοι έχουν ανεγνωρισμένο πτυχίο μηχανικού Αεροσκαφών από το Υπουργείο Παιδείας δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ημεδαπής ή αλλοδαπής με ισοτιμία ΣΤΕΕ ή ΤΕΙ.

α) Μέλη του Συλλόγου μπορούν να είναι και οι Τεχνικοί που η Εταιρεία έχει χαρακτηρίσει με την ειδικότητα του Μηχανικού Αεροσκαφών, πριν την Ίδρυση του Σ.Ε.Μ.Α..

β) Μέλη του Συλλόγου μπορούν να είναι και όσοι έχουν Πτυχίο Τύπου ΙΙ Μ.Σ.Α.Υ. από την Υ.Π.Α.

γ) Μέλη του Συλλόγου δεν μπορούν να είναι οι απόφοιτοι των σχολών της Πολεμικής Αεροπορίας ΣΤΥΑ και ΣΜΑ, εφ’ όσον είναι εν υπηρεσία στις Ε.Δ.

Αρθρο 4.

Πόροι

Το δικαίωμα εγγραφής οι μηνιαίες και έκτακτες συνδρομές οι εθελούσιες εισφορές των μελών και οι τυχόν ενισχύσεις.

Τα έσοδα από τυχόν δωρεές, κληρονομιές και κληροδοσίες αυτά που προέρχονται από διάφορες εκδηλώσεις και γιορτές από την πώληση εντύπων.

Το δικαίωμα εγγραφής καθορίζεται στο ποσό των πεντακοσίων δραχμών (500 δρχ.)  και οι διμηνίες συνδρομές καθορίζονται στο ποσό των χιλίων δραχμών (1000 δρχ.), στο πιο  πάνω ποσό μπορεί να αυξομειώνονται με αιτιολογημένη εισήγηση της Διοίκησης και Απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Αρθρο 5.

Οργανα

Τα όργανα του Σωματείου είναι :

Η Γενική Συνέλευση

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Ελεγκτική Επιτροπή

Η Εφορευτική Επιτροπή

Επιτροπές οριζόμενες με απόφαση του Δ.Σ. και έγκριση Συνέλευσης με σκοπό την προώθηση των δραστηριοτήτων του Σωματείου.

Αρθρο 6.

Η Γενική Συνέλευση

Α. Η Γενική Συνέλευση είναι το ανώτατο όργανο του Σωματείου απαρτίζεται από τα μέλη του Σωματείου και αποφασίζει :

Για οποιαδήποτε θέμα δεν έχει ανατεθεί από το Νόμο και το καταστατικό αυτό σε άλλο όργανο του Σωματείου.

Για οποιοδήποτε θέμα υποβάλει στη κρίση τους το Διοικητικό Συμβούλιο ή το 1/10 των μελών του Σωματείου που έχουν τακτοποιηθεί ταμειακώς.

Για οποιοδήποτε θέμα στις μερικές διατάξεις του Καταστατικού αυτού αναφέρεται στις αρμοδιότητες της.

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται τακτικά μια φορά το χρόνο αλλά Εκλογοαπολογιστική είναι το τρίτο χρόνο που λήγει η θητεία του Διοικητικού Συμβουλίου στο μήνα Νοέμβρη και έκτακτα όταν την καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο ή το ζητήσει από το Δ.Σ. το 1/10 των μελών του Σωματείου που έχουν τακτοποιηθεί ταμειακά. Στην τελευταία περίπτωση το Δ.Σ. είναι υποχρεωμένο να την συγκαλέσει μέσα σε 20 μέρες. Την Απολογιστική Τακτική Γενική Συνέλευση που είχε αναδείξει το απερχόμενο Δ.Σ. εκτός από τις άλλες αρμοδιότητες της σαν Γενική Συνέλευση.

α. Εγκρίνει τον απολογισμό της απερχόμενης Διοίκησης

β. Εκλέγει τα μέλη της Ελεγκτικής Εφορευτικής Επιτροπής.

γ. Διενεργεί τις Εκλογές.

Β.

Η Γενική Συνέλευση βρίσκεται σε απαρτία με την παρουσία του 1/3 των μελών που είναι τακτοποιημένα ταμειακά γιατί όσα δεν έχουν τακτοποιηθεί ταμειακά δεν συμμετέχουν. Καλείται με προκήρυξη που αναφέρει τα θέματα ημερησίας διάταξης του Διοικητικού Συμβουλίου που τοιχοκολλείται υποχρεωτικά στον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων του Συλλόγου 15 μέρες πριν την σύγκλιση της. Αν δεν υπάρχει απαρτία συνέρχεται σε 15 ημέρες και αποφασίζει ανεξάρτητα από τον αριθμό των παρόντων στην περίπτωση αυτή το Δ.Σ. τοιχοκολλείται προκήρυξη 5 ημέρες πριν την σύγκλιση της.

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης παίρνονται με τη σχετική πλειοψηφία των παρόντων ταμειακά εντάξει μελών του Συλλόγου.

Οι αποφάσεις ειδικά για να διαγραφεί η αποκατασταθεί μέλος ή να διαλυθεί ο Σύλλογος ή να τροποποιηθεί το Καταστατικό απαιτείται η πλειοψηφία των Ύ των παρόντων και η παρουσία του ημίσεως ταμειακώς εντάξει μελών.

Με την έναρξη της Γενικής Συνέλευσης εκλέγεται ο Πρόεδρος που επιβλέπει την διαδικασία και ο Γραμματέας της που τηρεί τα πρακτικά.

Αρθρο 7.

Α. Εκλογές

Κάθε τρία χρόνια η Τακτική Εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. των μελών εκλέγει με μυστική ψηφοφορία τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Την Εποπτεία διεύθυνση και ευθύνη της διαδικασίας και της ανάδειξης αυτών που πέτυχαν στις πιο πάνω εκλογές έχει 3 μέλη Εφορευτική Επιτροπή που εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία.

Οι υποψήφιοι μπαίνουν σε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο αναγράφονται τα ονόματα με αλφαβητική σειρά. Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου εκλέγονται τα 11 πρώτα ονόματα υποψηφίων που συγκέντρωσαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης. Σε περίπτωση ισοψηφίας για το 11ο μέλος γίνεται κλήρωση.

Μέλη της Ελεγκτικής Επιτροπής εκλέγονται τα επόμενα 3 άτομα που συγκέντρωσαν τους περισσότερους ψήφους μετά τον 11ο.

Τακτικά και αναπληρωματικά μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής απαγορεύεται να εκθέσουν υποψηφιότητα που είναι μέλη στο Δ.Σ. ούτε της Ελεγκτικής Επιτροπής.

Η Τακτική Γενική Συνέλευση μετά την έγκριση του Απολογισμού της επερχόμενης Διοίκησης είναι υπεύθυνοι κατά το νόμο και το Καταστατικό για τις άμεπτες και νόμιμες εκλογές στην Εφορευτική Επιτροπή κατά την επιλογή της το Δ.Σ. παραδίδει το εκλογικό υλικό που αποτελείται από τα ψηφοδέλτια τους φακέλους την σφραγίδα του Συλλόγου για να σφραγίζονται οι φάκελοι, τους καταλόγους του ταμειακά τακτοποιημένα μελών το Πρωτόκολλο ψηφοφορίας το βιβλίο Διαλογής των ψήφων και τη κάλπη. Η Εφορευτική Επιτροπή εκλέγει ένα από τα μέλη της Πρόεδρο. Αφού τελειώσει η ψηφοφορία κατά τη δύση του ηλίου και αφού δεν υπάρχουν άλλοι για να ψηφίσουν ώστε, να δοθεί παράταση της ψηφοφορίας η Εφορευτική Επιτροπή κάνει την διαλογή των ψήφων και ανακοινώνει τα αποτελέσματα τα οποία καταχωρεί στο βιβλίο διαλογής ψήφων. Μετά από αυτά τη Εφορευτική Επιτροπή παραδίδει το Εκλογικό υλικό και τα ψηφοδέλτια στον Πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης ο οποίος κηρύσσει το τέλος αυτής. Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης την πρώτη ημέρα που θα συνέλθει σε σώμα το νέο Δ.Σ. παραδίδει τα παραπάνω σ’ αυτό.

Η Εφορευτική Επιτροπή αποφασίζει σε κάθε γραπτή ένταση που υποβάλλεται σ’ αυτή και έχει σχέση με την ανακήρυξη των υποψηφίων όσο και με την όλη διαδικασία διαλογής και ανάδειξη των επιτυχόντων.

Β. Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Σύλλογος διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο που αποτελείται από (11) ένδεκα μέλη.

Η θητεία του είναι τριών (3) χρόνων από την εκλογή του μέχρι την σύγκλιση της δεύτερης τακτικής Γενικής Συνέλευσης. Εκλέγεται από τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης και όποιο μέλος θέλει να είναι υποψήφιο πρέπει να το δηλώσει στην εκλογοαπολογιστική Γ.Σ. και μετά την Εκλογή της Εφορευτικής Επιτροπής.

Οι έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου κατανέμονται ύστερα από μυστική ψηφοφορία των 11 πρώτων εκλεγέντων.

Γ. Διοίκηση Συγκρότηση

Την επομένη της εκλογής του συνέρχεται σε σώμα μετά από πρόσκληση του πρώτου κατά σειρά σταυροδότησης που πλειοψήφησε.

Συγκροτούνται σε σώμα αναδεικνύοντας με μυστική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού μελών του Δ.Σ. κατά σειρά Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο, Αναπληρωματικό Πρόεδρο, Γενικό Γραμματέα, Ταμία και πέντε (5) μέλη.

Οι πιο πάνω ιδιότητες δεν μπορούν να συμπέσουν στο ίδιο πρόσωπο.

Αν μέσα στην προθεσμία των πέντε (5) ημερών δεν κληθεί η διοίκηση σε συνεδρίαση, για τη συγκρότησή της οι εκλεγέντες σύμβουλοι συνέρχονται αυτοδίκαια την 6η ημέρα από την εκλογή τους για την πραγματοποίηση της πιο πάνω συγκρότησης.

Δ. Αρμοδιότητες

α. Η Διοίκηση είναι το κύριο εκτελεστικό όργανο των

     αποφάσεων της Γ.Σ.

β. Τα καθήκοντα και αρμοδιότητες της Διοίκησης πλέον των

     αναφερομένων στις άλλες διατάξεις του Καταστατικού αυτού

     είναι :

Η εκτέλεση των αποφάσεων των τακτικών εκτάκτων Γενικών Συνελεύσεων.

Η εφαρμογή των διατάξεων του Καταστατικού αυτού και κύρια η πραγματοποίηση των σκοπών που περιγράφονται σ΄αυτό φροντίζει για όλα τα ζητήματα των μελών.

Διαχειρίζεται τα γενικά συμφέροντα του Σωματείου και φροντίζει για την λειτουργία των γραφείων.

Η κατάρτιση και εκτέλεση προγράμματος διεκδικήσεων.

Η σύγκλιση σε κοινές συσκέψεις με φορείς της αεροπορίας και άλλων κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Η συμπαράσταση στις οργανώσεις που καλύπτουν τα μέλη του Σωματείου εργασιακά.

Κάνει παραστάσεις στις αρχές και εκπροσωπεί το Σωματείο γενικά.

Η ανάθεση σε μέλη της υπευθυνότητας στους τομείς Κλαδικών Δικαιωμάτων Αλληλεγγύης των μελών, Πολιτιστικών και Αθλητικών, Εκδηλώσεων Αεροπορικής Νομοθεσίας, τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, Μορφωτικής Ανάπτυξης, Σεμιναρίων, Απασχόληση και σε όποιους άλλους τομείς καθορίσει αυτή με απόφαση της Διοίκησης.

Ε. Διαδικασία Λειτουργίας

α. Η Διοίκηση συνεδριάζει τακτικά μια φορά το μήνα με πρόσκληση του Προέδρου στην οποία αναγράφονται τα θέματα ημερησίας διάταξης έκτακτα δε όταν το ζητήσουν τουλάχιστον (5) πέντε μέλη του Δ.Σ. Οι συνεδριάσεις είναι ανοιχτές σε μέλη του Συλλόγου και εκπροσώπους του Τύπου. Κλειστή συνεδρίαση γίνεται εφ’όσον το αποφασίσουν όλα τα παρόντα μέλη της Διοίκησης.

β. Απαρτία για τη νόμιμη συγκρότηση της Διοίκησης αποτελεί η παρουσία (6) έξη μελών της, οι δε αποφάσεις παίρνονται με την πλειοψηφία των παρόντων.

γ. Ψηφοφορία για την λήψη αποφάσεων της Διοίκησης γίνονται πάντοτε φανερές, εκτός από την εκλογή οργάνων της Διοίκησης και τη συγκρότησή της σε σώμα και σε θέματα μομφής.

Ζ. Λοιπές Διατάξεις

α. Μέλος της Διοίκησης εφ’ όσον για οποιαδήποτε αιτία απολέσει την ιδιότητα αυτή αντικαθίσταται από το πρώτο κατά σειρά σταυροδότησης αναπληρωματικό του ψηφοδέλτιο από το οποίο έγιναν οι εκλογές.

Σε περίπτωση που δεν υπάρξει αναπληρωματικός για την συμπλήρωση της κενής θέσης η των κενών θέσεων, που μπορούν να προκύψουν από παραιτήσεις, η Διοίκηση συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της μέχρι να λήξει η θητεία για την οποία εκλέχτηκε εφ’ όσον εξασφαλίσει την προβλεπόμενη από το άρθρο απαρτία μελών της.

β. Η ανάκληση μέλους της Διοίκησης η ολόκληρου του οργάνου γίνεται μόνο από την Γενική Συνέλευση.

γ. Μέλος που απουσιάζει αδικαιολόγητα για τέσσερις κατά σειρά συνεδριάσεις εκπίπτει με απόφαση της Διοίκησης.

Αρθρο 8.

Παράδοση – Παραλαβή – Διοίκησης

Στην επόμενη μέρα από την εκλογή των μελών της νέας Διοίκησης η παλαιά έχει υποχρέωση να παραδώσει τα :

Βιβλίο Μητρώου

Βιβλία Πρακτικών Συνεδριάσεων

Βιβλία – Αποδείξεις – Ταμείο

Βιβλίο Οικονομικών Στοιχείων

Οικονομικά του Συλλόγου

Βιβλίο Περιουσιακών Στοιχείων

Σφραγίδες – Αρχείο κ.λ.π.

Προς την νέα Διοίκηση, μετά υπογραφή σχετικού πρωτοκόλλου παράδοσης παραλαβής.

 Αρθρο 9.

Πρόεδρος – Αντιπρόεδρος – Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος

Ο Πρόεδρος της Διοίκησης εκπροσωπεί τον Σύλλογο σε όλες τις αρχές διοικητικές, δικαστικές καθώς και απέναντι σε τρίτους. Διευθύνει τις συνεδριάσεις της Διοίκησης της Ελεγκτικής Επιτροπής και τις συγκεντρώσεις των Επιτροπών Πανελλαδικά. Καταρτίζει με τον Γενικό Γραμματέα την ημερήσια διάταξη του Δ.Σ. , και των Επιτροπών. Ακόμη υπογράφει με το Γενικό Γραμματέα όλα τα εξερχόμενα έγγραφα, τα πρακτικά της Διοίκησης και των συνεδριάσεων Επιτροπών εντάλματα πληρωμών και τα γραμμάτια εισπράξεων, ταχυδρομικές επιταγές. Τον Πρόεδρο σε περίπτωση κωλύματος, απουσίας η άρνηση στην εκτέλεση των Καταστατικών υποχρεώσεων τον αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος ή ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος σε όλες του τις διαδικασίες και αρμοδιότητες που προκύπτουν από το Καταστατικό αυτό.

Αρθρο 10.

Γενικός Γραμματέας

Ο Γενικός Γραμματέας εκτός από τις συναρμοδιότητες που έχει μαζί με τον Πρόεδρο που αναφέρονται στο προηγούμενο άρθρο του Καταστατικού, αυτός επιμελείται στην σύνταξη των Πρακτικών Διοίκησης και Επιτροπών και διεξάγει την αλληλογραφία. Ο Γενικός Γραμματέας κρατάει τις σφραγίδες και έχει την ευθύνη για το αρχείο, το πρωτόκολλο και το Μητρώο μελών. Τον Γενικό Γραμματέα σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας αναπληρώνει ο Οργανωτικός Γραμματέας σε όλες του τις δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες που προκύπτουν από το Καταστατικό αυτό.

Αρθρο 11.

Οργανωτικός Γραμματέας

Ο Οργανωτικός Γραμματέας έχει τις πιο κάτω αρμοδιότητες :

α. Επιμελείται για την οργάνωση των Γενικών Συνελεύσεων και των συσκέψεων με τις Επιτροπές Πανελλαδικά.

β. Παρακολουθεί την πορεία δράσεις και οργάνωσης των Επιτροπών και των άλλων υποχρεώσεων του Δ.Σ. και υποβάλλει προς την Διοίκηση εκθέσεις για την καλύτερη και αποδοτικότερη λειτουργία του.

γ. Διαχειρίζεται όλα τα οργανωτικά θέματα του Συλλόγου μετά από σχετικές του εισηγήσεις και αντιστοίχως αποφάσεις της Διοίκησης

Αρθρο 12.

Ταμίας

Ο Ταμίας :

α. Ενεργεί τις εισπράξεις και τις πληρωμές του Συλλόγου με εντάλματα υπογραφόμενα από τον ίδιο τον Πρόεδρο και ελλείψει του Προέδρου ο Γενικός Γραμματέας.

β. Τηρεί τα οικονομικά βιβλία του Συλλόγου στο οποίο καταχωρεί με την πραγματοποίησή τους τις εισπράξεις και τις πληρωμές ώστε κάθε δεδομένη στιγμή να είναι δυνατή η διαπίστωση της οικονομικής κατάστασης του Συλλόγου.

γ. Συντάσσει λεπτομερειακό Απολογισμό της διαχείρισής του τον οποίο υποβάλλει κάθε μήνα στην Διοίκηση για έγκριση.

Καταρτίζει το σχέδιο Απολογισμού, Ισολογισμού, καθώς και Προϋπολογισμού για δύο (2) οικονομικά χρόνια, που είναι η θητεία του Δ.Σ. αφού προεγκριθεί από την Διοίκηση εγκρίνεται από την Γενική Συνέλευση.

Για τις πραγματοποιούμενες εισπράξεις υποχρεώνεται σε έκδοση αντίστοιχης αριθμημένης απόδειξης, αντίγραφο της οποίας φυλάει στο Αρχείο.

Τον Ταμία σε περίπτωση κωλύματος δια την έγκυρη είσπραξη η πληρωμή τον αναπληρώνει ένα άλλο μέλος της Διοίκησης που ορίζεται από το Δ.Σ. με όλες τις αρμοδιότητες που προκύπτουν από το Καταστατικό αυτό.

Αρθρο 13.

Επιτροπές

Με απόφαση της Διοίκησης μπορούν να συγκροτηθούν Επιτροπές από τους συναδέλφους σε διάφορους τομείς που έχουν σχέση με την ειδικότητα και σε συνεργασία με την Διοίκηση θα αναλαμβάνουν και θα φέρουν σε πέρας διάφορα θέματα και δουλειές που προγραμματίζονται από την Διοίκηση.

Οι Επιτροπές αυτές λειτουργούν κάτω από την ευθύνη ενός μέλους της Διοίκησης για κάθε Επιτροπή.

Αρθρο 14.

Ελεγκτική Επιτροπ

Η Ελεγκτική Επιτροπή αποτελείται από 3 μέλη που δεν πρέπει να είναι μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής, Εκλέγεται από την Γενική Συνέλευση (Εκλογοαπολογιστική) μαζί με τα μέλη της Διοίκησης. Η Ε.Ε. στην πρώτη μετά την εκλογή της συνεδρίαση εκλέγει τον Πρόεδρο που διευθύνει τις εργασίες της. Η Ε.Ε. εποπτεύει τις πράξεις του Δ.Σ. και του Ταμία. Κυρίως δε επιβλέπει αν αυτές συμφωνούν με τις διατάξεις του νόμου, του Καταστατικού και τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων. Η Ε.Ε. μπορεί ακόμη να ζητά από το Δ.Σ. την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης σε τακτό χρονικό διάστημα. Τέλος η Ε.Ε. τηρεί βιβλία Πρακτικών στα οποία καταχωρούνται οι εκθέσεις που συντάσσονται απ΄αυτή και που διαβάζονται από τον Πρόεδρο της στην Τακτική Γενική Συνέλευση.

ΑΡΘΡΟ 15.

Τηρούμενα Βιβλία

Α. Ο Σύλλογος τηρεί υποχρεωτικά τα πιο κάτω βιβλία :

α. Μητρώου Μελών

β. Πρακτικών Γενικών Συνελεύσεων

γ. Πρακτικών Διοικήσεως

δ. Πρακτικών Επιτροπών

ε. Εισπράξεων και πληρωμών στο οποίο καταχωρούνται τακτικά κατά χρονική σειρά όλες οι εισπράξεις και πληρωμές.

στ. Περιουσίας στο οποίο εμφαίνονται με λεπτομέρεια τόσο κινητή όσο και η τυχόν ακίνητη περιουσία του Συλλόγου.

Β. Τα πιο πάνω βιβλία αριθμούνται και θεωρούνται από το Πρωτοδικείο η από το Προεδρείο της Γενικής Συνέλευσης και την Εφορευτική Επιτροπή.

Αρθρο 16.

Διάλυση

Το Σωματείο διαλύεται :

α. Αυτοδίκαια σ΄ όσες περιπτώσεις ορίζει το Καταστατικό ή όταν τα μέλη του μειωθούν σε λιγότερα από (10).

β. Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών και με την παρουσία και πλειοψηφία που απαιτεί ο νόμος.

γ. Με απόφαση του Πρωτοδικείου σ΄ όσες περιπτώσεις ορίζει ο νόμος.

Αρθρο 17.

Τύχη Περιουσίας

Για τα περιουσιακά στοιχεία που απομένουν μετά την διάλυση αποφασίζει η Γενική Συνέλευση ή τα εναπομείναντα μέλη.

Αρθρο 18

Τροποποίηση Καταστατικού

Για την τροποποίηση του Καταστατικού του Σωματείου αποφασίζει η Γενική Συνέλευση με την προβλεπόμενη από το άρθρο 5 του παρόντος πλειοψηφία.

Αρθρο 19.

Σφραγίδα

Το Σωματείο έχει σφραγίδα στρογγυλή, με την επωνυμία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ. Στο εσωτερικό της σφραγίδας υπάρχει η κεφαλή ενός κοχλία στο κέντρο της οποίας είναι χαραγμένα ένα αεροσκάφος της πολιτικής αεροπορίας

Αρθρο 20.

Γραφεία

α. Το Σωματείο στεγάζεται επι της οδού Σωκράτους 79-81, Γραφείο 503, στην Αθήνα, Τ.Κ. 104.32, Τηλ. / Φαξ. 5226898.

β. Με απόφαση του Δ.Σ. μπορεί να μεταφέρονται τα γραφεία η ακόμη να γίνεται συστέγαση με άλλο σωματείο που συσχετίζεται με το ίδιο αντικείμενο.

Αρθρο 21.

Λοιπές Διατάξεις

α. Η Διοίκηση μπορεί όποτε το κρίνει σκόπιμο ιδιαίτερα για την διενέργεια γενικότερης προβολής και πληροφόρησης στα διάφορα εργατοκοινωνικά θέματα να διοργανώνει διαλέξεις και να έρχεται σε επαφές με φορείς της πολιτικής αεροπορίας της Ελλάδας και του εξωτερικού.

β. Στα μέλη της Διοίκησης χορηγούνται αποζημιώσεις και έξοδα κίνησης για την περίπτωση που απασχολούνται για υποθέσεις η ανάγκες του Συλλόγου, καθοριζόμενες με αποφάσεις της Διοίκησης μέσα στα πλαίσια του προβλεπόμενου αντίστοιχου κονδυλίου στον προϋπολογισμό.