ΠΡΟΣ: E.A.B. A.E. Ζητήματα που αφορούν τον κλάδο των Μηχανικών Αεροσκαφών

2014-04-14 10:00

  Στα πλαίσια του κύκλου επαφών του Δ/Σ του ΣΕΜΑ με τις διοικήσεις των εταιριών που απασχολούν μέλη μας , απευθυνόμαστε και στην ΕΑΒ Α.Ε.  για μια σειρά θεμάτων που είναι κατά την γνώμη μας κορυφαίας σημασίας για την κατοχύρωση των ειδικοτήτων  του μηχανικού αεροσκαφών, ηλεκτρονικού  και των τεχνιτών δομής  αεροσκαφών, της εκπαίδευσης, της αμοιβής, της υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας των μελών μας με τις ανωτέρω ειδικότητες που εργάζονται στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία.

  Το πρώτο και πιο σημαντικό θέμα που  θέλουμε να επισημάνουμε και να διεκδικήσουμε είναι η έμπρακτη αναγνώριση της ειδικότητας του πιστοποιημένου μηχανικού αεροσκαφών με όλες τις υποκατηγορίες που περιλαμβάνει, πράγμα το οποίο έχει απαξιωθεί με την εφαρμογή των γενικών διατάξεων για τον δημόσιο τομέα, εξισώνοντάς μας με υποδεέστερες και σε μερικές  περιπτώσεις ανύπαρκτες ειδικότητες. Ζητούμε την συνεργασία και την αρωγή σας ως εκπρόσωπου της Ε.Α.Β και υπεύθυνο για την λειτουργία της αλλά και την υπογραφή συμβάσεων, στα παρακάτω θέματα:

  1. Nα μεριμνήσετε σε επίπεδο υπουργείου για την ενσωμάτωση της ειδικότητάς μας μέσα στις ήδη υπάρχουσες του δημοσίου ως ξεχωριστή.
  2. Τις προσλήψεις προσωπικού με πτυχία μηχανικών αεροσκαφών και όχι την απασχόληση υπεργολάβων (χωρίς τα τυπικά προσόντα και εκπαιδεύσεις) με μόνο μια τυπική εκπαίδευση και παροχή σφραγίδας, όταν ο μόνιμος μηχανικός και επιθεωρητής της ΕΑΒ αναλώνει χρόνο και χρήμα της εταιρίας για την εξειδίκευσή του και φέρει και την τελική ευθύνη του προϊόντος που αποδεσμεύει. Σήμερα παρατηρείται χαλάρωση με αποτέλεσμα πολλοί μηχανικοί και επιθεωρητές, να εκτελούν εργασίες χωρίς εκπαίδευση στο αντικείμενο που έχουν εντολή μόνιμα ή προσωρινά να εργασθούν.
  3. Την  ενθάρρυνση και διευκόλυνση των μελών μας για την απόκτηση αδειών συντήρησης αεροσκαφών και την άρση των περιορισμών κατά  EASA part-66 από την Διεύθυνση Εκπαίδευσης της ΕΑΒ η οποία είναι πιστοποιημένο εκπαιδευτικό κέντρο κατά EASA part-147, καθώς και τη διενέργεια εκπαιδεύσεων στα διάφορα modules για την απόκτηση αδειών A, Β1, και Β2 που αφορούν εργασίες στο part-145 και part-21, χωρίς την καταβολή τιμήματος, τη στιγμή που άλλες εταιρίες του κλάδου προτρέπουν τους τεχνικούς τους να αποκτήσουν τις εν λόγω άδειες και μάλιστα τους επιβραβεύουν γι αυτό.

  Τα ανωτέρω θα βοηθήσουν σημαντικά τόσο στον επιχειρηματικό και στρατηγικό σχεδιασμό, όσο και στην ευρωπαϊκή αλλά και διεθνή αναβάθμιση της Ε.Α.Β.

  Το δεύτερο θέμα είναι το μισθολογικό, στο οποίο καταλαβαίνοντας την  δυσκολία σας ως ΔΕΚΟ ενταγμένης προσωρινά στο ενιαίο, θέλουμε να συζητήσετε μια αξιοπρεπή σύμβαση  με τον μέτοχο για τους μηχανικούς αεροσκαφών που να συμβαδίζει με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Σας αναφέρουμε κάποιες προτάσεις που μπορούν να εξομαλύνουν τις ανισότητες. Μία από αυτές είναι και νομικά στηριζόμενη . Αναλυτικά :

  1. Την κατάταξη στον πίνακα ένταξης του ενιαίου, των αποφοίτων 6τάξειου Γυμνασίου ή Λυκείου, κατόχων επιπλέον πτυχίου τεχνικής σχολής,  από την κατηγορία ΔΕ στην κατηγορία ΤΕ βάση του νόμου 3345/2005 άρθρο 16 παρ. 8.

Με το σκεπτικό ότι και η ΕΑΒ σήμερα ανήκει στο ίδιο καθεστώς, είναι λογικό (έχουμε και άποψη νομικού επί του θέματος) να ισχύει το ανώτερο άρθρο για την ΕΑΒ και να καταταγούν οι υπάλληλοι ΔΕ που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις στον κατατακτήριο πινάκα των ΤΕ.

Η χρηματική διαφορά είναι αξιόλογη για τους υπαλλήλους και τώρα αλλά και διαχρονικά. Το ποσόν θα αφαιρεθεί από την υπερβάλλουσα διαφορά και θα δοθεί ως ελάχιστο χρηματικό ποσό σε λίγα άτομα, το οποίο σημαίνει ότι διερεύνηση και  διεκδίκηση του συγκεκριμένου αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τους υπαλλήλους που θα ενταχθούν.

  1. Την  οποιαδήποτε αμοιβή που νομικά στέκεται έστω και στις “ παρυφές ” του νόμου όπως η βελτίωση της αμοιβής των υπερωριών ή κάποιο είδος διατακτικής για έναν κλάδο που μέσα στο κάδμιο και την ραδιενέργεια δίνει τα πάντα καθημερινά για την επιβίωση της εταιρίας .
  2. Ως τρίτο θέμα στην επιστολή μας αυτή, αλλά πρωταρχικής σημασίας, είναι το θέμα της Υγείας, της Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας,  όπου επιθυμούμε να δώσετε πολύ μεγάλη προσοχή και να προστατέψετε το κεφάλαιο της εταιρίας που είναι οι εργαζόμενοι, από εργατικά ατυχήματα λόγω ασυντήρητου επίγειου εξοπλισμού, υδραυλικών κλιμάκων, υδραυλικών γρύλων κ.α. Επίδραση βλαπτικών παραγόντων όπως χημικών ουσιών, μολυσματικών φορέων, σκονών, φωτισμού, θορύβου, θερμικής καταπόνησης κ.α. Έλλειψης ατομικών προστατευτικών ειδών και ρουχισμού. Λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα προστατεύουν τους εργαζόμενους από τους επαγγελματικούς κινδύνους.

  Επίσης οι μηχανικοί αυτοί που και ελλειμματικά αμείβονται και πλημμελώς προστατεύονται, πολλές φορές αγοράζουν από τον μισθό τους διάφορα αναλώσιμα είδη, λόγω αδυναμίας της εταιρίας να τα παρέχει με αποτέλεσμα να μειώνουν περισσότερο το ήδη περιορισμένο εισόδημά τους , αλλά να αυξάνουν την περηφάνια τους ότι από αυτούς και μόνο συνεχίζει τον κύκλο εργασιών της  μια από τις κορυφαίες εταιρίες του είδους παγκοσμίως.

  Η ειδικότητα μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το προϊόν της  εταιρίας κι έτσι οφείλουμε να είμαστε πλήρως ευαισθητοποιημένοι με θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Η υποχρέωσή μας για συμμόρφωση στην πρόληψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης πρέπει να συνάδει απόλυτα με τις διαδικασίες και τις υποχρεώσεις της εταιρίας αλλά και της υπάρχουσας νομοθεσίας. Η προσπάθεια αυτή πρέπει να στηρίζεται στην από κοινού συχνή επικοινωνία εταιρίας-εργαζομένων καθώς και στις απαραίτητες υποχρεώσεις τόσο της εταιρίας (σχεδιασμός και δημιουργία εγκαταστάσεων, παροχή όλων των απαραίτητων μέσων αλλά και τακτή ενημέρωση και εκπαίδευση του προσωπικού) οι οποίες μέχρι τώρα είναι ανύπαρκτες, όσο και στην προσπάθεια του προσωπικού για πλήρη ευαισθητοποίηση και υπακοή των κανονισμών και διαδικασιών που την διέπουν.

  Είμαστε  πεπεισμένοι ότι πολλά  οφείλονται στο γενικότερο κακό κλίμα των καιρών που διανύουμε, στο αβέβαιο και ιδιαίτερα ασταθές περιβάλλον, της παρατεταμένης ύφεσης και στασιμότητας της ελληνικής οικονομίας και όχι στην αρνητική σας  διάθεση να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των μηχανικών αεροσκαφών στην ΕΑΒ. Γι’ αυτό ζητάμε την αμέριστη βοήθεια σας που θα αυξήσει την προστιθέμενη αξία της εταιρίας, αναβαθμίζοντας το πρωταρχικό κεφάλαιό της που λέγεται Μηχανικοί Αεροσκαφών.

 

                                              Μετά  τιμής  εκ μέρους  του Δ/Σ του ΣΕΜΑ